Sezónní menu: Zima

Sváteční zimní menu

Sváteční zimní menu

Pozvali jste rodinu či přátele ke sváteční tabuli a nevíte, čím je pohostit? Připravili jsme pro vás sváteční zimní menu krok za krokem.

Všechny potřebné suroviny jsou v tomto ročním období snadno dostupné. Při nákupu se však vyplatí dbát na kvalitu. Díky dobře rozvrženému plánování si spoustu úkonů můžete připravit dopředu, samotné pohoštění pak bude mnohem snazší. Následující tipy vám přitom mohou pomoci.

K aperitivu: Brioškové tyčinky se sušenými rajčaty; krém z lilku

Předkrm: Dýňová polévka; mušle sv. Jakuba 

Hlavní chod: Rostbíf s rozmarýnovo-pepřovou kůrkou; okurkový dip; polníček s grepovým dresinkem a ořechy; opékané bylinkové brambory

Dezert: Exotické ovoce s tvarohovou pěnou

Espresso

K odpolední kávě: Perník

Úspěšný hostitel musí působit uvolněným dojmem, proto je potřeba si připravit plán:

Několik dní předem:

  • Napsat nákupní seznam, popř. objednat suroviny (např. maso u řezníka).
  • Upéct perník, nechat vychladnout, nakrájet a uložit do dózy či krabice.
  • Připravit okurkový dip a zakrytý nechat uležet v chladničce. 

1-2 dny předem:

  • Připravit dýni na polévku podle receptu až po krok 3 včetně, na varné desce nebo v parní troubě (nastavení pro parní troubu: univerzální / 100° C / 18-20 minut). Na 6 porcí je potřeba jedna malá dýně, cca 1 kg. 
  • Smíchat grepový dresink a uložit ve velké uzavíratelné sklenici do chladna.
  • Uhníst těsto na brioškové tyčinky a zakryté uložit do chladničky.
  • Připravit lilkový krém bez koriandrových lístků, zakrýt a nechat v chladnu.
  • Uvařit brambory, oloupat a nechat vychladnout.

1 den předem:

  • Připravit si snítky rozmarýnu na opékané brambory, nasekat a uložit v uzavíratelné sklenici do chladničky.
  • Očistit polníček, oprat, ideálně osušit v odstředivce na salát a uložit do chladničky.
  • Připravit exotické ovoce dle receptu, po vychladnutí uložit zakryté do chladna. Opražit kokosové chipsy a uložit do krabičky.
  • Prostřít sváteční tabuli.

Několik hodin před jídlem: 

  • Připravit tvaroh podle receptu.
  • Připravit a upéct brioškové tyčinky.
  • Upéct rostbíf. Lze jej podávat teplý i studený, ale v žádném případě by se neměl servírovat bezprostředně po vyjmutí z chladničky. Pokojová teplota je ideální.
  • Krém z lilku vyjmout z chladničky a nechat při pokojové teplotě, natrhat lístky koriandru a vmíchat do krému, případně ještě dochutit.

Před aperitivem a během prvního chodu:

  • Předehřát talíře v nahřívači nádobí. 
  • Předehřát troubu na opékané brambory, opéct brambory a občas otočit.
  • Připravit vše k salátu.
  • Polévku během aperitivu velmi pozvolna ohřát a dokončit. Těsně před podáváním opéct mušle sv. Jakuba na másle, z každé strany asi ½–¾  minuty, a ochutit solí. Pár lístků koriandru tomu dodá rafinovanou chuť.
  • Po polévce je na řadě hlavní chod: k opékaným bramborám přidáme zbývající koření, rostbíf nakrájíme na tenké plátky a promícháme salát.

Po kávě:

  • Rozdělit ovoce na talířky, ozdobit pěnovými nočky a kokosovými chipsy a podávat. 

Recept:

Bylinkové opékané brambory z trouby

Recept pro 4-6 osob

  • 1,25 kg brambor
  • sůl
  • 35-40 g přepuštěného másla
  • 1 ČL hrubé mořské soli
  • ½ ČL celého černého pepře
  • po 4-5 snítkách tymiánu a rozmarýnu (10 cm)
  • 1 malý chemicky neošetřený citron
  • 50 g celeru
  • 1 středně velká cibule
  1. Jeden až dva dny předem si brambory omyjeme a vaříme se slupkou v osolené vodě 8-10 minut. Scedíme, oloupeme a necháme vychladnout. Až do opékání uložíme do chladničky. 
  2. Brambory podélně rozpůlíme nebo rozčtvrtíme, jednou nebo dvakrát překrojíme a rozprostřeme do malého pekáče Miele Gourmet. Na ně poklademe vločky přepuštěného másla. Vložíme do trouby do první nebo druhé úrovně odspodu.
  3. Trouby zapneme asi 30 minut před podáváním. Nastavení: horký vzduch plus / 200° C. Každých 10 minut brambory otočíme.
  4. Mezitím si připravíme směs koření. Mořskou sůl a černý pepř rozdrtíme v hmoždíři. Rozmarýn a tymián zbavíme větviček. Nastrouháme kůru z citronu. Vše nasekáme, přidáme k rozdrcené soli a promícháme. Celer a cibuli nakrájíme na drobné kostičky. 
  5. Na posledních 10 minut přidáme k bramborám polovinu rozmarýnové směsi a kostičky cibule a celeru. Nakonec posypeme zbylým kořením a ještě horké podáváme.

 

 
Krém z lilku K receptu
Polníček s grepovým dresinkem a ořechy K receptu
Brioškové tyčinky s rozmarýnem K receptu
Okurkový dip K receptu
Rostbíf s rozmarýnovo-pepřovou kůrkou K receptu
Exotické ovoce s tvarohovou pěnou K receptu
Dýňová polévka K receptu