Helena Rizzo
Příběhy, které čekají na to, až je někdo objeví
Podle světoznámé šéfkuchařky Heleny Rizzo musí být člověk otevřený světu a chtít se neustále zlepšovat, aby se mohl kreativně realizovat. Věří, že inspiraci lze najít všude – stačí se jen dobře dívat.
S čím vaří
„Myslím, že člověk může vytvářet velké věci, když dělá to, co má rád, a vloží do toho srdce.“
Ústředním konceptem Heleniny restaurace MANÍ v Sao Paulu je syntéza brazilské a evropské kuchyně. Kreativním propojováním těchto různorodých kultur a zkušeností následuje svoji vášeň, vzbuzovat ve svých hostech nadšení stále znovu a jinak.
Inspiriert von der Welt
„Inspirující pro mě může být například určitá ingredience nebo cestování. Někdy mi ale stačí přečíst si knížku, ve které mě něco zaujme – a to mě přivede k nápadu na nový pokrm.“
Helena vždy chtěla spatřit svět, naučit se nové věci a najít ve svém životě jistou jedinečnou lásku. Jako někoho, kdo téměř ve všem dokáže najít přirozenou krásu, vedl ji život od studia architektury přes modeling až k její největší vášni – vaření. Tato Brazilka žila a pracovala v různých evropských městech a učila se tam od těch nejlepších – nejen v kuchyni, ale také pro život.
„Pevně věřím ... že společně můžeme vytvořit nádherné věci.“
Setkání šéfkuchaře s umělcem
Helena a Azuma
Jako pro člověka, který se nechává inspirovat různými kulturami, je pro Helenu fascinující i Japonsko a japonská kuchyně – a práce uměleckého aranžéra květin Azumy Makotoa má pro ni „přesně ten výraz, který má i japonská kuchyně“. Šéfkuchařka byla nadšená, jak Makoto pomocí ledu dokázal zachytit přirozenou krásu květin. Při jejich spolupráci chtěla vytvořit takový pokrm, který by vystihl jedinečnost okamžiku, na chvilku zastavil čas a zprostředkoval výjimečný zážitek.
Když je načasování vším: pečicí trouba generace 7000
Při vaření je rozhodujícím faktorem čas. Ať už jde o čas, který je nezbytný k přípravě určité suroviny, nebo o čas, který host stráví čekáním na jídlo – správné načasování je důležité. Proto byla Helena také tak nadšená z pečicí trouby generace 7000. Konečně se může naplno a stoprocentně spolehnout na přístroj, jehož inovativní technologie zajistí vždy perfektní výsledky – a dát tak volný průběh své kreativitě. Zároveň má volné pole působnosti, aby se mohla zaměřit na uměleckou stránku svého pokrmu a rozehrát barvy tak, aby výsledek perfektně ladil k práci Makotoa a zároveň k ní vznikly i jisté kontrasty.
Helena, inspirovaná barvami Makotovy práce, vytvořila s pečicí troubou generace 7000 nejprve pokrm z ryby – inscenaci barev a ingrediencí: se sladkými bramborami, nakládaným květákem, cuketou a křupavým česnekem. Jako druhý pokrm zvolila kachnu a zkombinovala ji s čekankou, cibulemi a borůvkami. Ingredience přitom kolem masa naaranžovala ve tvaru křídla, aby vyjádřila tu ohromnou svobodu, kterou by měl každý při vaření cítit.
„Myslím, že nám vaření s takovými kuchyňskými technologiemi dává nové sebevědomí – a přináší jistý klid. Podle mě s nimi dnes může zvládnout uvařit velmi dobře úplně každý. Opravdu kdokoliv.“
Jsi na řadě
Pozor, připravte se, vařte!
Objevte další příběhy
Kyle Connaughton
Tento kuchař, oceněný 3 michelinskými hvězdami, se zavázal zachovat dokonalost jednotlivých surovin od jejich původu až po prezentaci na talíři.
Azuma Makoto
Tento renomovaný umělec z Japonska inspiroval naše šéfkuchaře ke skutečně vrcholné kreativitě.
Dalad Kambhu
Dalad Kambhu je kuchařka vyznamenaná michelinskou hvězdou s jedinečným stylem vaření a neobyčejným životním příběhem.