Srolujte prosím níže

Vítejte u nás!

Klid v duši a umění pohoštění – 8 nejlepších rad, jak být pohodovým hostitelem.

Jedním z nejmilejších způsobů, jak dát najevo, že si někoho vážíte, je pozvat ho na jídlo k sobě domů. Tady je 8 našich nejlepších rad, díky nimž prožijete se svými hosty pohodový večer bez stresů.

1. Nechte tomu volný průběh

Předpokladem pro příjemný večer je pohodový hostitel. I když ještě vše připravujete na příchod svých hostů, berte to už jako součást večera – pusťte si svou oblíbenou hudbu a upíjejte sklenici dobrého vína. Hosté budou mít pocit, že nejsou vítáni, pokud jim otevřete s vystresovaným výrazem. Po jídle si raději sedněte a užijte si se svými hosty digestiv na dobré trávení, než abyste začali mýt nádobí nebo okolo nich chodili s ručním vysavačem.

2. Zeptejte se svých hostů, jestli je něco, co nejedí  

Nemají náhodou alergii na ořechy, intoleranci fruktózy nebo jsou snad pescetariáni? Jak získat přehled o tom, co můžete lidem podávat, aniž byste ohrozili jejich život, nebo je přinejmenším uvedli do nepříjemné situace, kdy budou muset rozpitvat své jídlo ve snaze najít přísady, které by jim mohly uškodit? Vždycky je nejlepší zeptat se svých hostů předem, jestli je něco, co nemohou jíst nebo nejedí, abyste jim mohli nabídnout alternativu.

3. Nepřepínejte se 

Nezapomínejte, že většina hostů by dala přednost povídání se svými hostiteli před labužnickým jídlem o 8 chodech. Nepanikařte a zaměřte se na jednoduchá jídla s použitím kvalitních surovin.     

4. Nedělejte si výčitky

Zdá se, že každý hostitel je tak vystresovaný, že se začne omlouvat, sotva jeho hosté dorazí. Mangové pyré je dost řídké, rybu si musejí vykostit nebo na terase by na aperitiv mohlo být tepleji. Lidé negativně hodnotí svůj výkon ve snaze zajistit, aby byli hosté spokojeni – ve skutečnosti je to však otravné a rozčilující. Vaši hosté by si takových věcí nikdy nevšimli, kdybyste je na ně neupozornili! 

5. Připravte se na opozdilce

Pozdnímu příchodu některých hostů se nelze vyhnout, takže počítejte se 45 minutami, než začnete podávat jídlo. Mezitím obejděte všechny dochvilné hosty s podnosem lahodných jednohubek, jako jsou například opékané briošky s kozím sýrem nebo pikantní ořechy či mandle s paprikovou tatarskou omáčkou.

6. Nechte své hosty relaxovat

Může to vypadat působivě, když si domů pozvete špičkového šéfkuchaře a požádáte své hosty, aby pomáhali s přípravou jídla. Pro mnoho lidí je to však stresující – po deseti hektických hodinách v kanceláři nemusejí mít nutně chuť balit sushi nebo porcovat drůbež. Mnohem lépe uděláte, když je necháte pohodlně sedět se skleničkou vína, aby mohli obdivovat kouzelníka v kuchyni.

7. Podávejte sezónní jídlo

Samozřejmě že chce každý udělat dobrý dojem, není však nutné letět pro jahody až na druhý konec světa. Sezónní plodiny jsou na pořadu dne. Sezónní potraviny jsou nádherně čerstvé a svěží a měly by být vaší první volbou. A nezapomeňte, že polévka z vodního melounu (melounové gazpacho) chutná mnohem lépe v létě, než když teploty prudce poklesnou.

8. Mějte v zásobě vhodné nápoje

Nápoj, který se podává k jídlu je stejně tak důležitý jako jídlo samotné. Začněte pohodový večer s dobrým aperitivem. Pro ty, kteří mají rádi něco trochu neobvyklého, což takhle dát si Knight Cup s příchutí granátového jablka? Milovníkům červeného vína tedy servírujte klasiku, jako například Amarone. A je těžké přetrumfnout legendární Cloudy Bay Sauvignon Blanc, které se podává k rybám, mořským plodům a bílému masu. 

Autor: Lena Schindler
Obrázky: © Adobe Stock