Skladování vína při správné teplotě
Vína skladujte optimálně při teplotě mezi 6 °C a 18 °C. Pokud byste chtěli skladovat společně červená a bílá vína, zvolte teplotu mezi 12 °C a 14 °C. Tato teplota je vhodná pro bílá i červená vína. Červená vína byste pak měli nejméně 2 hodiny před konzumací vyjmout a otevřít, aby se do vína dostal kyslík a mohlo se rozvinout aroma vína.
Při příliš vysoké teplotě skladování (nad 22 °C) vína rychle uzrají, takže se již nemohou rozvíjet aromata. Při příliš nízké teplotě skladování (pod 5 °C) víno naopak nemůže optimálně vyzrát.
Teplem se víno rozpíná, chladem smršťuje – kolísání teploty představuje pro víno stres, přeruší se tím zrání. Proto je velmi důležité zajistit konstantní teplotu, která téměř nekolísá.
S vinotékami Miele se 2 nebo 3 temperujícími zónami můžete bez problémů skladovat několik druhů vína současně.
Umožňuje to pevná izolační deska, která rozděluje vnitřní prostor na 2 nebo 3 různě temperovatelné zóny.
