Tiskové zprávy Miele

Tisková zpráva 09/2023

  • Emise CO2 z energie, tepla a dopravy sníženy o více než polovinu.
  • Nová aktualizace udržitelnosti poskytuje přehled o dosaženém pokroku
  • Na uplynulém veletrhu IFA se firma Miele zaměřila také na ochranu klimatu

"Zejména v této velmi náročné době se jako rodinný výrobní podnik stavíme čelem k naší odpovědnosti za ochranu klimatu," říká Rebecca Steinhage, která je jako generální ředitelka skupiny Miele zodpovědná mimo jiné za lidské zdroje a udržitelnost. "To, že jsme důležitých klimatických cílů dosáhli s předstihem, je skvělý úspěch, který je zásluhou především zaměstnanců, kteří Miele na této cestě významně posunuli." Zároveň je to však také další pobídka k tomu, abychom v tomto směru pokračovali i nadále. Aktualizace cílů udržitelnosti, která byla nyní předložena, dokumentuje úspěchy, jichž bylo v uplynulých dvou letech dosaženo.

To zahrnuje především snížení spotřeby zdrojů a emisí CO2 při výrobě i u samotných přístrojů. Například díky opatřením na zvýšení energetické účinnosti se od roku 2019 ročně ušetří přibližně 10 gigawatthodin energie, z toho polovina jen v roce 2022. V letošním roce Miele investuje 16 milionů eur do fotovoltaických a geotermálních projektů na výrobu obnovitelné energie. Závody
v Číně, Německu, Nizozemsku a Rakousku mají fotovoltaické systémy nebo je již budují. Do konce roku 2023 tak bude Miele vyrábět více než 10 gigawatthodin elektřiny ročně. To zhruba odpovídá roční spotřebě 3 000 soukromých domácností v Německu.

Kromě toho společnost Miele zahájila výstavbu geotermálního zařízení ve své centrále v Gütersloh. Cílem projektu, pro který bude vyvrtáno celkem 175 speciálních vrtů, je obnovitelná výroba tepla a chladu pro administrativní budovy firmy Miele. Společnost tak ušetří více než čtyři miliony kilowatthodin tepla ročně z fosilních zdrojů - a tím i přibližně 600 tun CO2.

Zejména emise při používání výrobků, takzvaných Scope 3 (3.11), mají
u společnosti Miele zvláštní význam - protože 83 % uhlíkové stopy výrobku vzniká ve fázi jeho používání. Vzhledem k dlouhé životnosti domácích spotřebičů (pouze Miele testuje své výrobky na životnost 20 let) je zde tedy největší úspora
v oblasti udržitelnosti. "Právě proto chceme do roku 2030 snížit tyto emise CO2 celkem o 15 % oproti roku 2019, a to při skutečném používání našich přístrojů ve všech programech, nejen v programu Eco," zdůrazňuje Rebecca Steinhage. I zde je Miele na velmi dobré cestě a předstihuje své cíle.

V neposlední řadě je to také díky spotřebičům, které jsou mimořádně energeticky úsporné a mají nízkou spotřebu vody. Ku příkladu myčky nádobí řady G 7000 patří k nejudržitelnějším na trhu. Také model G 7465 SCVi XXL nedávno získal prestižní ocenění „Green Product Award“. Miele podporuje své zákazníky také asistenčními programy nebo chytrými funkcemi. Příkladem je eko spotřeba (Consumption Dashboard) v aplikaci Miele s podrobným zobrazením spotřeby, dlouhodobými statistikami o chování při používání a praktickými tipy pro co nejúspornější používání.

Méně fosilních energií také v dodavatelském řetězci

Nakoupené zboží a služby se na emisích CO2 společnosti Miele podílejí 15 %. Největší podíl na tom má ocel. Společnost Miele proto podepsala prohlášení
o záměru se společnostmi Thyssenkrupp Steel Europe AG, Salzgitter AG a H2 Green Steel, aby mohla v budoucnu nakupovat převážně ocel s nízkými emisemi CO2. Pilotní projekt se společností Salzgitter již ukazuje, jak lze zelenou ocel úspěšně instalovat do pečicích trub. "Důsledně snižujeme naši ekologickou stopu při nákupu materiálů a od roku 2023 používáme v pečicích troubách také hliník, který je ze 100 % vyráběn ekologickou elektřinou z vodních elektráren," říká Christoph Wendker, který je v Miele odpovědný za udržitelnost a otázku regulací.

Regenerativní pěstování kávy v Brazílii

Společnost Miele v poslední době podporuje vlastní projekt na ochranu klimatu
a financuje založení modelové farmy o rozloze přibližně dvou hektarů v brazilském Santana da Vargem, Minas Gerais. Cílem je podpořit místní pěstitele kávy
v regenerativních metodách pěstování a zlepšit tak kvalitu půdy, biologickou rozmanitost a koloběh uhlíku - a tím i zvýšit příjem a kvalitu života místních obyvatel. Partnery projektu jsou brazilský iniciátor projektu Flowins
a amsterdamský start-up reNature.

V prvním kroku Miele investovala vysokou pětimístnou částku v eurech, která bude po úspěšné testovací fázi několikanásobně navýšena. Farma projektové skupiny Flowins se rozkládá na ploše 80 hektarů, z nichž zhruba polovinu tvoří kávové plantáže. Celá komunita Flowins ve východní Brazílii je mnohem větší, má přibližně 5 900 hektarů, z nichž 2 800 je využíváno pro pěstování kávy. Celkem by se zde mohlo vyprodukovat více než 5 000 tun zelené kávy, což představuje asi 84 000 pytlů kávy po 60 kilogramech. „Díky našemu závazku v Brazílii musíme dlouhodobě nakupovat méně kreditů kompenzujících emise CO2
na volném trhu a zároveň podporujeme místní producenty kávy v pěstitelských metodách, které zlepšují kvalitu kávy, obnovují znečištěnou půdu a ulevují klimatu vázáním CO2 v půdě,“ vysvětluje Wendker.

Udržitelnost v centru pozornosti také na veletrhu IFA

Inovativní výrobky a služby pro větší udržitelnost v domácnosti byly také hlavním tématem společnosti Miele na letošním veletrhu IFA. Pod heslem „A Miele Open House“ výrobce domácích spotřebičů v Berlíně demonstroval, jak společnost podporuje své zákazníky v tom, aby byl jejich každodenní život co nejudržitelnější. Společnost Miele to demonstruje především svými odolnými a energeticky úspornými domácími spotřebiči a představí například pračku a kombinaci chladničky s mrazničkou, které jsou každá o 10 % úspornější než nejlepší energetická třída A. Na veletrhu IFA firma Miele předvedla také aktualizovaný Consumption Dashboard s dalšími funkcemi.

Společnost Miele také demonstrovala možné úspory v domácnosti
na interaktivním informačním stánku v nové vesničce udržitelnosti (pavilon 2.2). Návštěvníci se například dozvěděli, jak mohou bez vynaložení větších nákladů zamezit plýtvání elektřinou a vodou - s pozitivními dopady na spotřebu, životní prostředí i peněženku.

 

První prototyp pro filtraci mikroplastů

Miele dbá na životní prostředí i v dalších oblastech: Na veletrhu IFA 2023 společnost Miele představila první prototyp pro filtraci mikroplastů v pračkách. „Naším cílem je nabídnout řešení, které je zákaznicky co nejpřívětivější, které lze dlouhodobě používat a které umožňuje provoz se snadnou údržbou a čištěním," řekl Dr. Markus Miele na tiskové konferenci veletrhu IFA. Nové řešení proto bude mít velmi vysoký filtrační výkon, bude vhodné pro všechny prací programy a bude navrženo tak, aby bylo celkově udržitelné, aby zákazníci filtr také rádi
a dlouhodobě používali. "Věříme, že se náš filtr mikroplastů vyrovná ostatním řešením," uvedl jednatel skupiny Miele. Uvedení na trh je plánováno na konec roku 2024.


Aktualizace udržitelnosti 2023 doplňuje Zprávu společnosti Miele o udržitelnosti. Oba dokumenty jsou k dispozici ke stažení na adrese www.miele.com/nachhaltigkeit.

Stáhnout ve formátu PDF

Popis Stáhnout
Foto 1

Foto 1. Aktualizace udržitelnosti 2023 společnosti Miele poskytuje informace o minulých úspěších až po aktuální projekty pro větší udržitelnost. (Foto: Miele)

Foto 2

Foto 2: Just use Eco – Stačí použít program Eco! To je doporučení společnosti Miele s interaktivní instalací na veletrhu IFA. (Foto: Miele)

Foto 3

Foto 3: Rebecca Steinhage, členka vedení společnosti Miele, a Lars-Peter Dierke, vedoucí konstrukčního oddělení společnosti Miele, představují jeden z přibližně 2 400 fotovoltaických modulů v sídle společnosti v Gütersloh. (Foto: Miele)

Foto 4

Foto 4: Miele zahajuje projekt regenerativního pěstování kávy v Brazílii. Pracovnice projektu zkoumá sazenici kávy na plantáži. (Foto: reNature)