Tiskové zprávy Miele

Tisková zpráva 5/2013

Prát a sušit s nízkými náklady na energie

H2O sušička a další inovace snižují spotřebu

Miele Professional optimalizuje spotřebu energie v prádelnách – díky inovacím, jako je nová H2O sušička, která využívá tepla z horké vody, a sušička s tepelným čerpadlem, která snižuje spotřebu energie až o 60 procent. Také s dalšími prádelenskými přístroji Miele lze ušetřit za náklady: sušičky, mandly a pračky mohou být nastaveny na úsporný provoz. Pračky je možné připojit na přívod levné teplé vody, navíc také některé programy zlepšují energetickou bilanci.

Nové H2O sušičky jsou dodávány v osmi různých velikostech od 325 do 800 litrů objemu bubnu a pojmou 10 až 32 kilogramů prádla. Využívají horkou vodu, která pochází například ze solárnětermického ohřevu, z dálkového přívodu teplé vody, je ohřívána zbytkovým teplem při praní či je vedlejším produktem při chlazení kogenerační jednotky. Tato voda prostřednictvím topného tělesa ohřeje procesní vzduch v sušičce, jejíž programy jsou speciálně optimalizovány pro péči o prádlo při použití nízkých teplot procesního vzduchu.

Pokud je jako zdroj tepla použita kogenerační jednotka, H2O sušičky pracují téměř za nulový tarif. Zde je totiž teplá voda vedlejším produktem při chlazení jednotky, takže nemusí být dále ohřívána. Užitečným vedlejším účinkem je, že díky použití tepla v H2O sušičce je teplá voda okruhu kogenerační jednotky opět ochlazena a může být znovu použita.

Pokud chybí možnost využití tepla, jako například prostřednictvím sušičky nebo bazénu, může kogenerační jednotka za jistých okolností přestat pracovat a není dočasně možné využívat možnost výroby levného proudu. Takto je nová sušička také přínosem k efektivnímu využití energie, která je k dispozici. První testovací modely se v praktickém nasazení perfektně osvědčily. Náklady na energie snižují také tři sušičky s tepelným čerpadlem Miele, které jsou nabízeny ve třech velikostech – od 6,5 do 16 kilogramů náplně. Pracují s uzavřeným oběhem vzduchu, a proto nepotřebují žádné odvětrávání a mohou být umístěny obzvláště flexibilně. Princip tepelného čerpadla vychází z toho, že zbytkové teplo je opětovně využito v rámci uzavřeného okruhu a za pomoci výměníku tepla. To šetří energii, životní prostředí, finance a v neposlední řadě i prádlo. Sušičky s tepelným čerpadlem totiž pracují s nízkou teplotou procesního vzduchu a starají se tak o obzvláště šetrné sušení všech textilií. Jelikož jsou jejich provozní náklady hluboko pod srovnatelnými sušičkami napájenými elektrickou energií, mohou být využity všude tam, kde není dostatečný výkon v síti, nebo je nutné se vyhnout špičkovému zatížení.

Méně provozních nákladů i při využití plynu

Využití plynového vytápění představuje rovněž nízké provozní náklady. Tento provozní způsob Miele Professional nabízí u sušiček, mandlů a praček. Jelikož je plyn o mnoho levnější než elektřina – v Německu je to pouhá třetina může být díky tomuto způsobu dosaženo také velkého efektu na úsporu nákladů. Nejnovější pračky generace 6000 s optimalizovanými programy jsou navíc ještě energeticky úspornější: například optimalizovaný program „Barevné prádlo 60 °C“ u pračky s objemem 13 kilogramů prádla spotřebuje při připojení na teplou vodu méně než 10 litrů na kilogram prádla, a to při zachování vysokého pracího a máchacího účinku. S ještě nižší spotřebou vody přichází program „Eko“: potřebuje pouze 7,5 litrů a 0,03 kWh na kilogram prádla. S přídavnými moduly, jako je volitelný systém vážení, dosahují pračky od Miele Professional dalšího snížení nákladů: tento modul umí rozpoznat aktuální hmotnost prádla a ukázat ji na displeji, a při částečném naplnění pracího bubnu automaticky snižuje provozní náklady.

Stáhnout ve formátu PDF