I když je Hélène už dáma v letech, neztratila nic ze své nadčasové krásy a vynikající chuti. Hruška Belle-Hélène je tak zcela po právu i v dnešní době velmi oblíbeným dezertem.
Vynalezl jej v roce 1870 čtyřiadvacetiletý Auguste Escoffier, průkopník moderní francouzské kuchyně. Svůj výtvor pojmenoval „Poire belle Hélène“ po krásné Heleně z operety „La belle Hélène“ od Jacquese Offenbacha, která měla premiéru 17. prosince 1864 v Théâtre des Variétés v Paříži. Dostatečně zralé a sladké hrušky se oloupou a pošírují v bílém víně nebo ve směsi vody, citrónové šťávy a cukru. Po vychladnutí se podávají s vanilkovou zmrzlinou a teplou čokoládovou omáčkou. V Escoffierově době se tento dezert obvykle zdobil kandovanými fialkami, dnes postačí pár drobných kopečků šlehačky.
Tato pohádková kombinace šťavnatých hrušek, hořké čokolády a krémové zmrzliny je i dnes velmi populární a najdeme ji v dezertním menu mnoha dobrých restaurací. Přejeme „Bon appetit!“. A ještě jedna zajímavost: I „broskev Melba“ je výtvorem Augusta Escoffiera.