Waldorfský salát

Waldorfský salát
Ve věku 16 let opustil Johann Jakob Astor svůj rodný Walldorf u Heidelbergu. Jeho otec nevydělával jako řezník dost peněz na to, aby uživil spoustu dětí ze dvou manželství. Nejprve pracoval Johann Jakob v Londýně u svého bratra Georga Petera, který vyráběl dřevěné dechové nástroje a klavíry. Vydělané peníze si šetřil, aby se mohl vydat do Ameriky. Do New Yorku, kde již pracoval jako řezník jeho bratr Heinrich, připlul 24. března 1784.
Johann Jakob využil svých londýnských zkušeností, založil si obchod s hudebninami a dovážel hudební nástroje svého bratra z Londýna do New Yorku. Tím si tento mladý přistěhovalec zajistil své živobytí. V roce 1785 začal podnikat s kožešinami a vydělal tak celé jmění. Peníze investoval do nákupu pozemků na Manhattanu, které pronajímal. Monopoly byla jeho hra a byl v ní dobrý. Když v roce 1848 ve věku 74 let zemřel, byl nejbohatším mužem Ameriky a zanechal po sobě majetek v hodnotě 20 milionů dolarů.
Jako každý hráč monopolů věděl i jeho pravnuk William Waldorf Astor (jedno „l“ se mu v USA ze jména vytratilo), že na hotelech se vydělá víc než na nájemních domech. V roce 1893 si na rohu Páté Avenue a 33. ulice otevřel 13patrový „Hotel Waldorf“. V roce 1897 jej následoval jeho bratranec John Jacob Astor IV. a hned vedle nechal postavit ještě o čtyři patra vyšší „Hotel Astoria“. Spojené hotely „Waldorf-Astoria“ byly svého času tím největším, nejvyšším a nejlepším hotelovým komplexem na světě.
V roce 1894 nastoupil na místo šéfa kuchyně hotelu Waldorf Švýcar Oscar Tschirky. Tschirky předtím pracoval jako nosič kufrů, číšník a stevard na lodi a poté byl zaměstnán v tehdy nejelegantnější restauraci v New Yorku, nesoucí název „Delmonico’s“. Zlé jazyky říkaly, že nejsložitějším jídlem, které uměl Tschirky připravit, byla míchaná vajíčka. Tschirky se také nenechal titulovat jako šéfkuchař, ale jako Maître d’Hôtel – a považuje se za autora receptu na waldorfský salát, který nalezneme v jeho kuchařské knize „The Cookbook, by Oscar of the Waldorf V2“, která vyšla v roce 1896.
Recept je vlastně docela jednoduchý: Oloupeme a na jemné proužky nakrájíme celer a nakyslá jablka, přelijeme je smetanovou majonézou a posypeme jádry vlašských ořechů – voilà. Výtvor Oscara Tschirkyho byl v oslnivém světě grandhotelů přijat s nadšením a dnes patří ke klasickým party salátům.
V průběhu dalších 100 let vzniklo nespočet jeho variant, s drůbežím masem a vařenou šunkou, s hroznovým vínem zbaveným peciček a rozinkami, s řapíkatým celerem, strouhanými lískovými oříšky, jogurtem, jahodami, proužky parmezánu a s olejem nebo pyré z bílých lanýžů.
Oscar Tschirky byl po celý svůj život žádaným mužem. Zařizoval spoustu velkolepých banketů a oslav pro prezidenty a krále. Když mu jednou nabídli, aby se stal ředitelem hotelu „Waldorf-Astoria“, s díky odmítnul. Chtěl zůstat tím, čím byl – zvláště když byl jeho příjem vyloženě vysoký i na poměry v New Yorku.
V roce 1928 byl hotel „Waldorf-Astoria“ na Páté Avenue prodán za 20 milionů dolarů – přitom v roce 1827 nabyl syn přistěhovalce, Johanna Jakoba Astora dům i pozemek za 20 000 dolarů. Na jeho místě dnes stojí Empire State Building. V novém, roku 1931 otevřeném hotelu „Waldorf-Astoria“ na Park Avenue stojí dnes bistro „Oscar“ jako připomínka na talentovaného autora receptu na waldorfský salát.