Marinovaný losos

Graved Lachs

Marinovaný losos

Dříve se ryba konzervovala tak, že se na několik dní zakopala do země. Díky chladničce to dnes máme mnohem jednodušší.

Za nový recept často vděčíme náhodě a možná i nouzi. Protože kdo by jinak přišel na nápad, že zahrabe čerstvě ulovenou, vykuchanou a osolenou rybu na pár dní do země nebo soli? Tento postup se začal před stovkami let používat ve Skandinávii, kde také získal označení „zakopaný losos“ (švédsky gravad lax, norsky gravlaks). Z toho vznikl i v německy mluvících zemích používaný název „Graved Lachs“. Mechanickým tlakem zeminy nebo písku a působením vrstvy soli a cukru se maso lososa zbaví části vody. Současně dochází k vysušení a fermentaci, prodlužující trvanlivost takto zpracované ryby. Z tohoto důvodu je důležité naloženou rybu zabalit pokud možno vzduchotěsně do potravinové fólie nebo velkého sáčku na mražení potravin a pak ji v chladničce zatížit třeba plechovkami.

Sůl s cukrem rybu v podstatě zakonzervují. Bylinky slouží jen k její aromatizaci. Kromě tradičních bylinek, jako jsou kopr, kerblík a petržel, lze použít i bobkový list, meduňku, koriandr a majoránku. Také koření z nahrubo roztlučeného pepře je možné snadno obměňovat: s využitím hořčičných semínek, nového koření, semínek kardamomu, koriandru nebo fenyklu. Aby nebyl losos po marinování příliš vyschlý, měl by se po odstranění bylinek a koření potřít olivovým olejem.