Profiterolky

Profiteroles

Profiterolky

Francouzi mají pro tyto drobné plněné košíčky krásný název: Říkají jim profiterolky, což v překladu znamená něco jako „malá výhra“ nebo „malý dárek“. Zní to tak nějak chutněji než švýcarský název „Ofenküchlein“ (koláček z pece) nebo rakouské označení „Brandteigkrapferl“ (koblížek z odpalovaného těsta).

Tyto kuličky z odpalovaného těsta bez cukru velikosti golfového míčku, obsahují spoustu horkého vzduchu – a v tom také spočívá jejich zvláštní kouzlo. Když se vodorovně rozříznou na dva kusy, můžeme – jako třeba u rakviček – naplnit jednu polovinu šlehačkou, vanilkovým krémem nebo čokoládovou pěnou. Ještě nasadit druhou půlku – a sladká „malá odměna“ je hotová.

Napoleon se prý s profiterolky seznámil v 18. století v Itálii, kde se hlavně v Toskánsku a Piemontu ještě vylepšovaly čokoládovou polevou. Pod názvem „profiteroli“ nalezneme v mnoha italských cukrárnách nespočet variací této pochoutky.

Kdo je spíš na slané, může profiteroly naplnit čerstvým sýrem nebo tvarohem (s čerstvými bylinkami), kořeněnou pomazánkou nebo ragú (ze zvěřiny, telecího nebo kuřecího masa), případně zeleninovým pyré (například z avokáda).