
Gaggan Anand
Bezedná studnice rebelských nápadů
„Když vytváříme pokrmy, neřídíme se žádným kreativním procesem. Žádná pravidla neexistují.“
Gaggan a Bangkok
Majitel a šéfkuchař proslulé restaurace „Gaggan“ v Bangkoku nachází inspiraci všude – a především v hudbě. Gaggan miluje rock a sám hraje na bicí, což by také mohlo vysvětlovat, proč se jeho pokrmy vyznačují touto zcela mimořádnou tendencí a rytmem.

Probuď svou kreativitou.
„Příliš mnoho let nám šéfkuchařům říkali, co dělat a nedělat. Dnešní svět je mnohem pokrokovější, modernější – konečně se na věc můžeme podívat z širší perspektivy a kombinovat koření, ingredience a kuchyně, jakkoliv nás napadne.“
Gaggan v minulosti vždy překračoval hranice toho, co je možné. Když si uvědomil, že v restauracích, v nichž dříve pracoval, se už jako kuchař nemůže svobodně vyjádřit, otevřel si zkrátka svoji vlastní. Od toho momentu to s ním šlo přímo vzhůru. A protože už tam pro něho neplatí žádné meze, nemůže je, jak říká, klást ani svým kolegům nebo hostům. Každý nápad z týmu se bere vážně a v restauraci neplatí žádná etiketa. Pro Gaggana je důležité, aby každý mohl rozvíjet svoji kreativitu a své chuťové smysly tak, jak to sám cítí.
Setkání šéfkuchaře s umělcem
Gaggan a Azuma
Gagganem ledové skulptury Azumy Makotoa velice silně pohnuly – a vůbec to, jak může umělec vytvořit něco tak nevídaného. Hned věděl, že našel kreativního partnera, se kterým může intuitivně spolupracovat a dosáhnout tvůrčích dimenzí, které by nikdy nikdo nepovažoval za možné.

Nemožné se stává možným: vaření s troubou Dialog *
„My šéfkuchaři jsme kouzelníci, a proto potřebujeme své správné kouzelnické vybavení“ – a v případě Gaggana je to trouba Dialog. Kuchař, inspirovaný Azumovými ledovými skulpturami, chtěl vytvořit takovou kulinářskou kompozici, která si pohrává nejen s ledem, ale také s ohněm. Nad výsledkem se tají dech: krabí stehýnko, které je z jedné strany povařené a z druhé strany ještě syrové a plněné ledem. Gaggan tak předvedl nejen svoji kreativitu, ale také jedinečné možnosti trouby Dialog.
Gaggan si nemohl odepřít to potěšení a nepřidat do svého pokrmu malou špetku ze své domoviny, proto použil jako základ koření kari. Za pomoci inovativní technologie trouby Dialog pak svoji hlavní ingredienci, krabí stehýnko, z jedné strany povařil, přičemž druhou stranu ovinul fólií, aby zůstala syrová a led uvnitř neroztál.
„S technologií, kterou máme, můžeme konkurovat dokonce i bohům. A to je také důvod, proč je dnes vaření výjimečnější než kdy dříve.“
* Trouba Dialog není dostupná pro český trh.