Srolujte níže a dozvíte se více
Vláčný mokka čokoládový dort
Vylepšený kávovou pálenkou a červeným rybízem.
Tři šálky silné mokka kávy mohou být po ránu trochu moc, ale jsou tak akorát na krásně vlahý čokoládový dort.
„Nahé dorty“ představují skvělý nový trend v pečení. Jde o dorty, které jsou pouze zčásti polité fondánovou polevou nebo ganache, takže jsou různé jejich vrstvy stále patrné. V tomto receptu se čokoládové a kávové vrstvy střídají s krémem a šťavnatým červeným rybízem. Krémová čokoládová poleva zhotovená pomocí nejjemnější čokolády couverture je tím posledním detailem pro dokonalý konečný vzhled.
Počet porcí: 8
Suroviny:
Na dortový korpus
- 100 g změklého másla a trochu másla na vymazání formy na pečení
- 200 g mouky (hladké bílé mouky) a další trocha mouky na vysypání
- 3 šálky silné kávy mokka nebo kávy
- 100 g hořké čokolády couverture (60 % kakaa, jemně nasekané)
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- ½ čajové lžičky jedlé sody
- 1 polévková lžíce kakaového prášku
- 225 g cukru
- 2 sáčky vanilkového cukru
- 3 bio vejce (středně velké)
- 2-3 polévkové lžíce kávové pálenky
Na náplň
- 1 plátek bílé želatiny
- 50 ml (gramů) silné kávy mokka nebo kávy
- 1 porce rozpustné kávy v prášku (2 g instantní kávy)
- 200 g smetany ke šlehání (obsah tuku 35 %)
- 50 g cukru
- 100 g červeného rybízu (plus několik větviček na ozdobení)
Na čokoládovou krémovou polevu
- 2 polévkové lžíce smetany ke šlehání (30–35 g)
- 50 g čokolády couverture (60 % kakaa, velmi jemně nasekané)
- 1 forma na dort rozkládací (průměr 18 cm)
Postup přípravy:
- Vymažte rozkládací formu na dort máslem a vysypejte moukou.
- Uvařte kávu; když je ještě horká, smíchejte 135 ml s couverture a 100 g cukru a míchejte až do rozpuštění.
- Předehřejte troubu. Nastavení: Žár shora / zdola / 160 °C.
- Utřete spolu s máslem, 125 g cukru a 1 sáčkem vanilkového cukru a poté přidejte vejce jedno po druhém.
- Smíchejte spolu s moukou, práškem do pečiva, jedlou sodou a kakaovým práškem a vmíchejte do směsi. Nakonec za nepřetržitého míchání nalijte do kávové a čokoládové směsi.
- Nalijte směs do formy na dort, uhlaďte na povrchu a po dobu 55 minut pečte dort na druhé příčce zdola. Pomocí dřevěného párátka nebo špejle vyzkoušejte, zda už je dort upečený, a bude-li to nutné, dejte na dalších 5 minut zpět do trouby (vypnuté). Vytáhněte dort z trouby, nechte 5 minut stát a poté vyndejte z formy na pečení a položte dnem vzhůru na kovovou mřížku, aby vychladl.
- Předtím než budete dort kompletovat, seřízněte vyklenutý vršek, abyste dort zarovnali, a poté jej vodorovně rozřízněte na tři části. Rozpusťte 1 sáček vanilkového cukru v ½ šálku kávy a vmíchejte do kávové pálenky. Touto směsí zvlhčete tři vrstvy dortu pomocí široké mašlovačky.
- Pro přípravu náplně namočte plátek želatiny na 5 minut do studené vody. 50 ml kávy nalijte do misky a mírně zahřejte ve vodní lázni. Přidejte okapanou želatinu a kávu v prášku, míchejte, dokud se nerozpustí, a nechte vychladnout, dokud nezačne tuhnout.
- Smetanu vyšlehejte s cukrem do tuhé konzistence. Polovinu šlehačky přidejte do kávového želé a silně a rovnoměrně potřete spodní vrstvu dortu. Na to položte druhou vrstvu dortu, poklaďte červeným rybízem, který potřete zbývající částí šlehačky. Přikryjte třetí vrstvou dortu. Nechte alespoň 2 hodiny v chladu.
- K přípravě polevy zahřejte smetanu ve velmi malém kastrůlku, vmíchejte couverture a rozpusťte. Celou směs nalijte doprostřed horní vrstvy dortu a pomocí kuchyňské stěrky rozetřete. Nechte v chladu uležet.
Rady:
- Kávová pálenka je spíše specialita a je také bohužel poněkud drahá. Brandy nebo kávový likér lze na tento vláčnýdort rovněž použít.
- Dort se po vrstvách krájí snadněji druhý den po upečení.
- Čokoládovou polevu je možné nahradit hustou polevou z moučkového cukru.
Produkce: Regine Smith Thyme
Aranžování jídla: Marlies Klosterfelde-Wentzel
Stylistická úprava: Katrin Heinatz
Foto: © Wolfgang Kowall