Srolujte prosím níže

Ratatouille

Barevná příloha k chuťově výrazné rybě.

Pokrm ratatouille vznikl v Nice a je tradiční součástí kuchyně francouzského regionu Provence, nicméně v dnešní době existuje mnoho variací, které jsou oblíbené po celé Evropě. Tento recept se hodí zejména k mořské rybě pražmě královské.

Ratatouille byl kdysi považován za jídlo pro chudé. Ti celé hodiny vařili zeleninu, která jim zbyla, a někdy do hrnce přidali i odpad ze zeleniny. Jídlo pochází z provensálské kuchyně v oblasti města Nice, přičemž tento původ se odráží v jeho názvu: „rata“ znamená „bašta“ a „touille“ znamená „míchat“. Ratatouille tedy doslova znamená „míchané jídlo“, které se dlouhou dobu vaří a dusí na mírném ohni. Nenechte se tím však odradit. Dnes je ratatouille oblíbeným pokrmem po celé Evropě a našel si cestu i do kuchyní nejlepších světových šéfkuchařů. V podstatě sestává z cibule, česneku, paprik, rajčat a často lilku, existuje však celá řada variací, protože tento pokrm se velice rozšířil. Všechny tyto variace mají však jedno společné: ratatouille je kvůli vysokému obsahu zeleniny považován za velmi zdravé jídlo, které je rovněž lehce stravitelné.

Doba přípravy: 70 minut
Aktivní doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 40 minut

Počet porcí: 2

Suroviny:

  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • polovina cukety
  • 6 koktejlových rajčátek
  • 6 hub
  • 1 cibule šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • ½ čajové lžičky lístků tymiánu
  • 1 čajová lžička bazalky
  • 1 čajová lžička soli
  • ½ čajové lžičky černého pepře
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 snítky rozmarýnu

Kuchyňské náčiní: Nůž, kuchyňské prkénko, vakuový sáček

Postup přípravy:

  1. Zeleninu omyjte a podle potřeby oloupejte. Nasekejte na středně velké kousky o velikosti sousta.
  2. Šalotku nakrájejte na drobné kostičky, smíchejte s česnekem, kořením a bylinkami a přidejte k zelenině.
  3. Všechno vložte do vakuového sáčku a neprodyšně uzavřete ve vakuovačce potravin při nastavení č. 3. 
  4. Pomocí nastavení „Sous-vide“ vařte pokrm ratatouille v parní troubě na druhé příčce zdola. Teplota: 65 °C, doba vaření: 40 minut
  5. Vyndejte všechno z vakuového sáčku, naaranžujte na talíře a ozdobte snítkami rozmarýnu. 

Rada: Hodí se k chuťově výrazné rybě.

Foto: © AdobeStock