Srolujte prosím níže
Pražma královská s bylinkovou omáčkou
Rychlý a jednoduchý recept pro milovníky ryb.
Pražma královská, rovněž známá jako doráda, je rybou z oblasti Středomoří, která se jí už od starověku. Chutná zvlášť dobře, když je pečená v páře.
Pražma královská je jednou z nejcennějších ryb Středomoří. Je k dostání po celý rok, nejlépe však chutná od července do října. Jejím charakteristickým znakem jsou zlaté skvrny na tvářích a zlatý pásek nad očima, proto je také známá jako „pražman zlatý“. Díky svým silným zubům, které trochu připomínají zuby králíka, dokáže pražma královská rozlousknout skořápky škeblí a krabů. Její maso obsahuje málo tuku a hodně proteinů a cenných minerálů, včetně hořčíku, vápníku, fosforu a jódu.
Když budete pražmu královskou kupovat, přesvědčte se, zda jsou její oči lesklé a žábry vlhké. Čím zřetelnější bude zlatý pásek na jejím čele, tím čerstvější ryba bude. A věděli jste, že se všechny pražmy královské líhnou jako samci? Ve věku dvou až tří let jejich pohlavní orgány vymizí a přemění se na samice.
Doba přípravy: 55 minut
Aktivní doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 35 minut
Počet porcí: 4
Suroviny:
- 4 filety pražmy královské po 400 g
- 40 ml olivového oleje
- Sůl
- Pepř
- 30 g másla
- 20 g mouky
- 4 polévkové lžíce bílého vína
- 375 ml vývaru
- 100 ml smetany
- 1½ polévkové lžíce nasekané petržele
- Cukr
- 2 citróny
Kuchyňské náčiní: Mašlovačka na potírání tukem, víceúčelový plech Miele, kastrol s dlouhým držadlem, šlehač, nůž, krájecí prkénko
Postup přípravy:
- Rybu osolte a opepřete, potřete olejem a vložte na víceúčelový plech.
- Zvolte automatický program A10 „pražma královská“ a vložte rybu do předehřáté trouby. Objem vody: asi 100 ml, stupeň 2. Délka programu: 25-35 minut.
- Rozpusťte máslo a přidejte mouku. Postupně přidávejte vývar a víno a přiveďte k varu. Přidejte smetanu a bylinky. Podle chuti přidejte sůl, pepř a cukr.
- Podávejte na předehřátých talířích nebo tácech a ozdobte půlkou citrónu. Omáčku podávejte zvlášť.
Rada: Rybu lze rovněž péct v páře. Stačí si vybrat z následujících nastavení trouby: Funkce: Vlhkost plus (Moisture plus), počet/typ výtrysků páry: 1; teplota 190-200 °C + předehřátí, objem vod: přibližně 100 ml, stupeň: 2; 1. Výtrysk páry: 15 minut po zahájení pečení, doba pečení: 25-35 minut
Foto: © Miele