Srolujte prosím níže

Pražma královská s bylinkovou omáčkou

Rychlý a jednoduchý recept pro milovníky ryb.

Pražma královská, rovněž známá jako doráda, je rybou z oblasti Středomoří, která se jí už od starověku. Chutná zvlášť dobře, když je pečená v páře.

Pražma královská je jednou z nejcennějších ryb Středomoří. Je k dostání po celý rok, nejlépe však chutná od července do října. Jejím charakteristickým znakem jsou zlaté skvrny na tvářích a zlatý pásek nad očima, proto je také známá jako „pražman zlatý“. Díky svým silným zubům, které trochu připomínají zuby králíka, dokáže pražma královská rozlousknout skořápky škeblí a krabů. Její maso obsahuje málo tuku a hodně proteinů a cenných minerálů, včetně hořčíku, vápníku, fosforu a jódu. 

Když budete pražmu královskou kupovat, přesvědčte se, zda jsou její oči lesklé a žábry vlhké. Čím zřetelnější bude zlatý pásek na jejím čele, tím čerstvější ryba bude. A věděli jste, že se všechny pražmy královské líhnou jako samci? Ve věku dvou až tří let jejich pohlavní orgány vymizí a přemění se na samice.

Doba přípravy: 55 minut
Aktivní doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 35 minut

Počet porcí: 4

Suroviny:

  • 4 filety pražmy královské po 400 g
  • 40 ml olivového oleje
  • Sůl
  • Pepř
  • 30 g másla
  • 20 g mouky
  • 4 polévkové lžíce bílého vína
  • 375 ml vývaru
  • 100 ml smetany
  • 1½ polévkové lžíce nasekané petržele
  • Cukr
  • 2 citróny

Kuchyňské náčiní: Mašlovačka na potírání tukem, víceúčelový plech Miele, kastrol s dlouhým držadlem, šlehač, nůž, krájecí prkénko

Postup přípravy:

  1. Rybu osolte a opepřete, potřete olejem a vložte na víceúčelový plech.
  2. Zvolte automatický program A10 „pražma královská“ a vložte rybu do předehřáté trouby. Objem vody: asi 100 ml, stupeň 2. Délka programu: 25-35 minut. 
  3. Rozpusťte máslo a přidejte mouku. Postupně přidávejte vývar a víno a přiveďte k varu. Přidejte smetanu a bylinky. Podle chuti přidejte sůl, pepř a cukr. 
  4. Podávejte na předehřátých talířích nebo tácech a ozdobte půlkou citrónu. Omáčku podávejte zvlášť. 

Rada: Rybu lze rovněž péct v páře. Stačí si vybrat z následujících nastavení trouby: Funkce: Vlhkost plus (Moisture plus), počet/typ výtrysků páry: 1; teplota 190-200 °C + předehřátí, objem vod: přibližně 100 ml, stupeň: 2; 1. Výtrysk páry: 15 minut po zahájení pečení, doba pečení: 25-35 minut

Foto: © Miele