Srolujte prosím níže

Kávové dezerty

Sladká pohoštění pro kofeinové závisláky.

Káva není jen na pití! Také se skvěle hodí k vytváření lahodných dezertů, jako je například kávový karamel, křehké kávové tuiles a kávový likér s koňakem, luskem tonka a vanilkou. Jak byste mohli odolat?

Káva je neuvěřitelně univerzální – není to jen lahodný nápoj, také se skvěle hodí na dezerty. Její mírně hořká chuť dělá z vašeho pečení opojnou zábavu a doplňuje chuť likérů. Káva se skvěle hodí ke zmrzlině, ovoci a moučníkům a dodává jemné potěšení mnoha dalším sladkým pokrmům. Vyvstává tak pouze jediná otázka: proč se s kávou nedělají všechny dezerty?

Zmrzlina Espresso-Stracciatella

Počet porcí: přibližně 1 litr

Suroviny:

  • 50 g kávových zrn 
  • 1 vanilkový lusk
  • 300 ml mléka
  • 250 g smetany ke šlehání
  • 6 vaječných žloutků (ze středně velkých čerstvých bio vajec)
  • sůl
  • 100 g cukru muscovado (bio třtinový cukr, k dostání v obchodech se zdravou výživou)
  • 50 g glukózového sirupu (viz rada)
  • 3 polévkové lžíce koňaku
  • 80-100 g hořké kávové čokolády (čokoláda s příchutí espressa nebo moka, nejméně 60 % kakaa)

Postup přípravy:

  1. Umístěte široký plochý talíř nebo žáruvzdornou pánev na druhou příčku trouby zdola a předehřejte. Nastavení: Žár shora / zdola / 160 °C.
  2. Kávová zrnka rozdrťte v hmoždíři, přidejte na rozpálenou pánev a 13-15 minut pražte. (viz další recept).
  3. Vanilkové lusky podélně rozkrojte a vyškrábněte semínka. Spolu s mlékem a smetanou přidejte semínka a lusk ke kávovým zrnům a na mírném ohni přiveďte k varu. Poté pánev hned sundejte z plotny, přikryjte a nechte směs 15 minut odpočívat.
  4. Připravte si mísu s ledovou vodou.
  5. Dejte do mísy (nejlepší je žáruvzdorná mísa s kruhovým dnem) špetku soli, cukr muscovado, glukózový sirup a vaječné žloutky a ručním mixérem ušlehejte. Umístěte mísu nad kastrol, v kterém mírně vře voda, a ušlehejte do pěny. Za neustálého míchání přelijte směs horké kávy a smetany přes síto a nadále šlehejte nad vodní lázní, dokud nedosáhnete krémové konzistence. Dbejte na to, aby nedošlo k přehřátí směsi (max 85 °C), kvůli tomu by se opět roztekla. Mísu postavte hned do ledové vody a šlehejte smetanu, dokud nevychladne.
  6. Do vychladlé směsi vmíchejte koňak a nechte zmrazit ve zmrzlinovači. Nasekejte čokoládu, vložte do menší misky a rozpusťte ve vodní lázni. Nechte trochu vychladnout. Tenkým pramínkem pomalu nalijte čokoládu do zmražené zmrzlinové směsi a zamíchejte.
  7. Dejte zmrzlinu do předem vychlazeného mrazicího boxu a nechte ji tam, dokud se nebude podávat. Zmrzlinu, která je hodně zmrzlá, lze před podáváním dát na 10-20 minut do lednice, aby změkla. Pomocí naběračky na zmrzlinu nebo polévkové lžíce namočené ve vodě servírujte jednotlivé porce a podávejte s ovocem v kávovém karamelu nebo v křupavých tuiles (viz recepty).

Rady:

  • Dávejte pozor, aby se do rozpuštěné čokolády nedostala žádná voda, protože by ji naředila, a ta by kvůli tomu ztvrdla.
  • Objednejte si glukózový sirup přes internet nebo si udělejte vlastní: Přidejte 50 g hroznového cukru a 50 g cukru do 100 ml vody, přiveďte k varu a vyvařením vody zmenšete objem o polovinu. Nechte vychladnout. Veškerý nevyužitý sirup lze neomezeně dlouho uchovávat v nádobě se šroubovacím uzávěrem. Sirup, který ztvrdl, lze nechat ještě jednou změknout v teplé vodní lázni.
  • Zbývající tuiles podávejte se zmrzlinou jako něco malého k zakousnutí.

Křehké kávové tuiles

Suroviny:

  • 1 sáček vanilkového cukru 
  • 70 g cukru krupice
  • 1 špetka soli
  • 75 g mouky (hladké bílé mouky)
  • 1 porce rozpustné kávy (2 g instantní kávy)
  • 1 polévková lžíce mletých mandlí
  • 2 čajové lžičky nastrouhané kůry z bio pomeranče
  • 1 vejce (středně velké)
  • 80 ml mléka
  • 1 silikonový plech na pečení

Postup přípravy:

  1. Dejte všechny suroviny do vysokého džbánu, tyčovým mixérem ušlehejte, přikryjte a nechte nejméně 30 minut odpočívat. Připravte si sklenice, vařečku s dlouhým držadlem a váleček na těsto (viz předchozí recept).
  2. Předehřejte troubu. Nastavení: Žár shora / zdola / 160 °C.
  3. Dejte silikonový pečicí plech na příčku trouby. Pomocí čajové lžičky nebo polévkové lžíce nanášejte malé porce směsi na pečicí plech a hřbetem lžíce nebo špachtlí je roztírejte do velmi tenkých koleček. Kolečka směsi se pečením nezvětší, takže není potřeba mezi nimi nechávat hodně prostoru. Čím tenčí směs bude, tím křehčí budou tuiles.
  4. Kolečka pečte na druhé příčce odspoda po dobu 12-15 minut, dokud po okrajích hezky nezhnědnou.
  5. Pomocí špachtle hned sundejte kolečka z plechu na pečení. Buď je přeložte nebo stiskněte k sobě, abyste vytvořili malé kornoutky, nebo je jemně zatočte přes dřevěné držadlo lžíce nebo váleček na těsto. Nechte vychladnout a ztuhnout. Pokračujte v práci se zbývající směsí.

Rady: 

  • Tuiles lze péct pouze na silikonovém plechu na pečení. Pečicí papír není vhodný, protože se mačká.
  • Plech na pečení se nesmí před použitím potírat tukem.
  • Směs lze vytvořit i bez instantní kávy.
  • K vytvoření kornoutů by měla mít kolečka v průměru 10-12 cm.
  • Tuiles lze tvarovat pouze když jsou ještě teplé.
  • Vychladlé tuiles je třeba před použitím uchovávat v chladu a suchu.

Ovoce v kávovém karamelu

Počet porcí: 6

Suroviny:

  • asi 200 g ovoce (např. malin, jahod, borůvek, meruněk nakrájených na plátky atd.)
  • 6 polévkových lžic hnědého nerafinovaného cukru
  • 1 hrnek kávy (přibližně 125 ml)

Postup přípravy:

  1. Ovoce omyjte a osušte papírovou utěrkou.
  2. Vložte cukr do menšího hlubokého kastrolu nebo na hlubokou pánev a mírně zahřívejte (stupeň 7). Jakmile se cukr začne po okrajích rozpouštět, jemně s kastrolem nebo pánví zakružte (viz rady u receptu na glazované sladké višně morela).
  3. Jakmile se všechno rozpustí a mírně zkaramelizuje, přidejte kávu a 3-4 polévkové lžíce vody. Snižte žár a zamíchejte, aby se cukr rozpustil. Nechte kastrol nebo pánev pod poklicí, aby nedošlo k odpaření veškeré tekutiny.
  4. Krouživým pohybem vhoďte ovoce, prohřejte a podávejte. Zahřívejte karamel, dokud nedosáhnete požadované konzistence, rozdělte do misek s ovocem a podávejte.

Kávový likér s koňakem, luskem tonka a vanilkou

Počet porcí: Na přibližně 1,3 litru

Suroviny:

  • 1 vanilkový lusk a 1-2 kousky navíc pro plné láhve, bude-li třeba
  • 1 lusk tonka (regál s kořením)
  • 4 lusky zeleného kardamomu
  • 450 g cukru
  • 70 g mleté kávy nebo espressa (80 % Arabica, 20 % Robusta, nepříliš jemně namleté)
  • 0,7 l koňaku (nebo brandy, 40%)

Postup přípravy:

  1. Vanilkový lusk podélně rozkrojte, nasekejte s luskem tonka a lusky kardamomu a přiveďte k varu spolu s cukrem a 500 ml vody. Vařte na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí.
  2. Vmíchejte kávu, přikryjte a nechte vychladnout. Přidejte koňak, přikryjte a nechte 3-4 dny odstát, přičemž jednou denně zamíchejte čistou lžící.
  3. Přelijte likér přes síto vystlané utěrkou, nalijte do láhví a před podáváním nechte minimálně 3 týdny zrát.

Rady:

  • Hruběji namletá káva usnadní závěrečnou fázi filtrování.
  • V malých lahvičkách poslouží tento likér jako skvělý dárek.
  • K mini zákuskům podávejte tento likér ozdobený trochou smetany.
  • Použijte kávový likér k přelití dezertů (např. pudinků, dortů, zmrzliny nebo sušenek).

Produkce: Regine Smith Thyme
Aranžování jídla: Marlies Klosterfelde-Wentzel
Stylistická úprava: Katrin Heinatz
Foto: © Wolfgang Kowall