Srolujte níže a dozvíte se více
Jarní salát s kávovou vinaigrette
Se smaženými plátky slaniny, krutony a ztracenými křepelčími vejci.
Salát připravený s kávou? Ano prosím! Tento jarní salát je kombinací těch nejlepších surovin, které z něj dělají perfektní lehký pokrm.
Jako osvěžující a vítanou změnu podávejte tento lehký jarní salát s italskou Coppa slaninou, krutony a nezvyklou, avšak lahodnou vinaigrette připravenou ze studené kávy, jablečné šťávy a medové hořčice. Směs salátových lístků ozdobená ztracenými křepelčími vejci je rovněž pastvou pro oči.
Počet porcí: 4
Suroviny:
Na octovou zálivku vinaigrette
- 1 polévková lžíce bílého balzamikového italského octa
- 6 polévkových lžic silné studené kávy
- 3 polévkové lžíce přirozeně zakalené jablečné šťávy
- 1 čajová lžička hořčice se semínky
- 1 polévková lžíce medu divokých včel
- mořská sůl
- čerstvě namletý černý pepř
- 4 polévkové lžíce panenského olivového oleje
Na salát
- asi 120 g směsi jarního salátu (rukola, baby špenát, řeřicha, pampeliška, bio květy atd.)
- 1 bageta
- 50 g tenkých plátků slaniny Coppa (italské slaniny z krkovice),
- 12 čerstvých křepelčích vajec
- sůl
- 1 polévková lžíce vinného bílého octa
- kuchyňský papír
Postup přípravy:
- Ušlehejte dohromady všechny suroviny na zálivku vinaigrette a podle chuti přidejte koření a sůl.
- Omyjte listy salátu, přeberte je a okapejte.
- Předehřejte troubu. Nastavení: Žár shora / zdola / 180 °C.
- Bagetu nakrájejte na velmi tenké plátky. Položte plátky bagety a slaniny na plech na pečení, který umístěte na třetí příčku trouby zdola, a 6-7 minut opékejte. Společně obraťte plátky pečiva a slaniny.
- Rozbijte jednotlivě každé křepelčí vejce do skleničky na panáka nebo malého kalíšku na vejce.
- V malém kastrolu (s průměrem asi 18 cm) přiveďte k varu 300 ml vody se 2 čajovými lžičkami soli a s vinným bílým octem. Jakmile dojde k varu, stáhněte žár na stupeň 1, vkládejte křepelčí vejce jedno po druhém do horké, nikoli však vroucí vody a bez skořápky je tam nechte 2-3 minuty. Vidličkou vyndávejte vejce jedno po druhém a nechte je osušit na kuchyňském papíru.
- Ochuťte salátové listy zálivkou vinaigrette a rozdělte na talíře. Přidejte slaninové plátky a krutony. Navrch dejte ztracená vejce a pokapejte zbývající zálivkou vinaigrette. Ihned podávejte.
Rady:
- Pokud jsou bagety den nebo dva staré, lze je na tenké plátky krájet snadněji. Nejjednodušším způsobem je použít kráječ na chleba.
- Krutony chutnají mnohem lépe, pokud je po opečení potřete na povrchu stroužkem česneku.
- Buďte opatrní, pokud používáte tradiční plotnu – voda už se nesmí vařit, když vaříte vejce bez skořápky!
Produkce: Regine Smith Thyme
Aranžování jídla: Marlies Klosterfelde-Wentzel
Stylistická úprava: Katrin Heinatz
Foto: © Wolfgang Kowall