Jarní salát s kávovou vinaigrette

Se smaženými plátky slaniny, krutony a ztracenými křepelčími vejci.

Salát připravený s kávou? Ano prosím! Tento jarní salát je kombinací těch nejlepších surovin, které z něj dělají perfektní lehký pokrm.

Jako osvěžující a vítanou změnu podávejte tento lehký jarní salát s italskou Coppa slaninou, krutony a nezvyklou, avšak lahodnou vinaigrette připravenou ze studené kávy, jablečné šťávy a medové hořčice. Směs salátových lístků ozdobená ztracenými křepelčími vejci je rovněž pastvou pro oči.

Počet porcí: 4

Suroviny:

Na octovou zálivku vinaigrette

  • 1 polévková lžíce bílého balzamikového italského octa
  • 6 polévkových lžic silné studené kávy
  • 3 polévkové lžíce přirozeně zakalené jablečné šťávy
  • 1 čajová lžička hořčice se semínky
  • 1 polévková lžíce medu divokých včel
  • mořská sůl
  • čerstvě namletý černý pepř
  • 4 polévkové lžíce panenského olivového oleje

Na salát

  • asi 120 g směsi jarního salátu (rukola, baby špenát, řeřicha, pampeliška, bio květy atd.)
  • 1 bageta
  • 50 g tenkých plátků slaniny Coppa (italské slaniny z krkovice),
  • 12 čerstvých křepelčích vajec
  • sůl
  • 1 polévková lžíce vinného bílého octa
  • kuchyňský papír

Postup přípravy:

  1. Ušlehejte dohromady všechny suroviny na zálivku vinaigrette a podle chuti přidejte koření a sůl.
  2. Omyjte listy salátu, přeberte je a okapejte.
  3. Předehřejte troubu. Nastavení: Žár shora / zdola / 180 °C.
  4. Bagetu nakrájejte na velmi tenké plátky. Položte plátky bagety a slaniny na plech na pečení, který umístěte na třetí příčku trouby zdola, a 6-7 minut opékejte. Společně obraťte plátky pečiva a slaniny.
  5. Rozbijte jednotlivě každé křepelčí vejce do skleničky na panáka nebo malého kalíšku na vejce.
  6. V malém kastrolu (s průměrem asi 18 cm) přiveďte k varu 300 ml vody se 2 čajovými lžičkami soli a s vinným bílým octem. Jakmile dojde k varu, stáhněte žár na stupeň 1, vkládejte křepelčí vejce jedno po druhém do horké, nikoli však vroucí vody a bez skořápky je tam nechte 2-3 minuty. Vidličkou vyndávejte vejce jedno po druhém a nechte je osušit na kuchyňském papíru.
  7. Ochuťte salátové listy zálivkou vinaigrette a rozdělte na talíře. Přidejte slaninové plátky a krutony. Navrch dejte ztracená vejce a pokapejte zbývající zálivkou vinaigrette. Ihned podávejte.

Rady:

  • Pokud jsou bagety den nebo dva staré, lze je na tenké plátky krájet snadněji. Nejjednodušším způsobem je použít kráječ na chleba.
  • Krutony chutnají mnohem lépe, pokud je po opečení potřete na povrchu stroužkem česneku.
  • Buďte opatrní, pokud používáte tradiční plotnu – voda už se nesmí vařit, když vaříte vejce bez skořápky!

Produkce: Regine Smith Thyme
Aranžování jídla: Marlies Klosterfelde-Wentzel
Stylistická úprava: Katrin Heinatz
Foto: © Wolfgang Kowall