Srolujte prosím níže
Hřbet ze zvěřiny s jalovcem a rozmarýnem
Recept na vybraný vánoční pokrm
Hřbet ze zvěřiny je charakteristický svou jemnou chutí a vůní — možná proto, že jeleni a srnci jsou sami milovníci jídla! Pokaždé pátrají po mladých a šťavnatých výhoncích. Jalovcové bobule dodávají pokrmu ovocno-hořký pikantní nádech.
Jeleni a srnci nejsou jen plaší obyvatelé lesa, jsou to také labužníci. Milují mladé výhonky a pupeny, které jsou bohaté na vitamíny, a čerstvé listy – a proto je jejich maso velice zdravé a měkké. Je nejlahodnější ze všech druhů zvěřiny. Jeleni a srnci jsou plachá zvířata, proto jsou stále na stráži a v pohybu a nemají sklony k nabírání tuku. Ve srovnání s vepřovým nebo hovězím masem je jejich maso velice libové, má asi 100 kalorií na 100 gramů. Mladá zvěřina, to jsou také zpravidla divoce žijící zvířata, která nechováme v hospodářských staveních, ale obvykle je necháváme dospívat v jejich přirozeném prostředí. Jalovcové bobule dodávají pokrmu ovocno-hořký pikantní nádech. Bobule obsahují esenciální oleje, které napomáhají trávení, a v kombinaci s aromatickým rozmarýnem vytvářejí explozi chutí.
Doba přípravy: 60–70 minut
Doba vaření: 35–40 minut
Počet porcí: 4
Suroviny:
- 1 hřbet ze zvěřiny (asi 1 500 g)
- 1 čajová lžička černého pepře celého
- 4 jalovcové bobule
- 2 snítky rozmarýnu nebo 1 polévková lžíce lístků rozmarýnu
- 1 stroužek česneku
- 5 polévkových lžic oleje
- 150 g plátků slaniny
- 400 ml zvěřinového vývaru
- 200 ml smetany
- 2 polévkové lžíce jíšky do omáčky
- Sůl
- Pepř
Kuchyňské náčiní: Pekáč
Doporučené nastavení:
Funkce: Žár shora/zdola
Teplota: 200–210 °C
Umístění v troubě: druhá příčka zdola
Doba vaření: 35-40 minut + předehřátí
Jiné možné nastavení trouby:
Funkce: Horkovzdušná trouba plus (Fan plus)
Teplota: 190–200 °C
Umístění v troubě: druhá příčka zdola
Doba vaření: 35–40 minut + předehřátí
Nastavení plotny sporáku:
Stupeň: 9–8
Doba vaření: 1–2 minuty
Postup přípravy:
- Celý pepř a jalovcové bobule umelte nahrubo a smíchejte s olejem, lístky rozmarýnu a utřeným česnekem.
- Nařízněte zvěřinu podél horní kosti a potřete marinádou.
- Předehřejte troubu. Maso osolte a opepřete a pokryjte slaninou, dejte do pekáče a vložte do předehřáté trouby.
- Po 20 minutách přidejte polovinu vývaru a vařte dalších 20 minut. Přidejte zbývající vývar.
- Vyndejte maso a nechte je asi 10 minut odpočívat zabalené ve fólii. Vývar přelijte přes síto a přidejte smetanu. Vmíchejte do omáčky jíšku a přiveďte k varu.
- Zvěřinu zbavte kosti, naporcujte a podávejte s omáčkou.
Rada: Chuť omáčky lze zjemnit suchým červeným vínem.
Foto: © Miele