Srolujte prosím níže

Hřbet ze zvěřiny s jalovcem a rozmarýnem

Recept na vybraný vánoční pokrm

Hřbet ze zvěřiny je charakteristický svou jemnou chutí a vůní — možná proto, že jeleni a srnci jsou sami milovníci jídla! Pokaždé pátrají po mladých a šťavnatých výhoncích. Jalovcové bobule dodávají pokrmu ovocno-hořký pikantní nádech.

Jeleni a srnci nejsou jen plaší obyvatelé lesa, jsou to také labužníci. Milují mladé výhonky a pupeny, které jsou bohaté na vitamíny, a čerstvé listy – a proto je jejich maso velice zdravé a měkké. Je nejlahodnější ze všech druhů zvěřiny. Jeleni a srnci jsou plachá zvířata, proto jsou stále na stráži a v pohybu a nemají sklony k nabírání tuku. Ve srovnání s vepřovým nebo hovězím masem je jejich maso velice libové, má asi 100 kalorií na 100 gramů. Mladá zvěřina, to jsou také zpravidla divoce žijící zvířata, která nechováme v hospodářských staveních, ale obvykle je necháváme dospívat v jejich přirozeném prostředí. Jalovcové bobule dodávají pokrmu ovocno-hořký pikantní nádech. Bobule obsahují esenciální oleje, které napomáhají trávení, a v kombinaci s aromatickým rozmarýnem vytvářejí explozi chutí.

Doba přípravy: 60–70 minut
Doba vaření: 35–40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny:

  • 1 hřbet ze zvěřiny (asi 1 500 g)
  • 1 čajová lžička černého pepře celého
  • 4 jalovcové bobule
  • 2 snítky rozmarýnu nebo 1 polévková lžíce lístků rozmarýnu
  • 1 stroužek česneku
  • 5 polévkových lžic oleje
  • 150 g plátků slaniny
  • 400 ml zvěřinového vývaru
  • 200 ml smetany
  • 2 polévkové lžíce jíšky do omáčky
  • Sůl
  • Pepř

Kuchyňské náčiní: Pekáč

Doporučené nastavení:
Funkce: Žár shora/zdola
Teplota: 200–210 °C
Umístění v troubě: druhá příčka zdola
Doba vaření: 35-40 minut + předehřátí

Jiné možné nastavení trouby:
Funkce: Horkovzdušná trouba plus (Fan plus)
Teplota: 190–200 °C
Umístění v troubě: druhá příčka zdola
Doba vaření: 35–40 minut + předehřátí

Nastavení plotny sporáku:
Stupeň: 9–8
Doba vaření: 1–2 minuty

Postup přípravy:

  1. Celý pepř a jalovcové bobule umelte nahrubo a smíchejte s olejem, lístky rozmarýnu a utřeným česnekem.
  2. Nařízněte zvěřinu podél horní kosti a potřete marinádou.
  3. Předehřejte troubu. Maso osolte a opepřete a pokryjte slaninou, dejte do pekáče a vložte do předehřáté trouby.
  4. Po 20 minutách přidejte polovinu vývaru a vařte dalších 20 minut. Přidejte zbývající vývar.
  5. Vyndejte maso a nechte je asi 10 minut odpočívat zabalené ve fólii. Vývar přelijte přes síto a přidejte smetanu. Vmíchejte do omáčky jíšku a přiveďte k varu.
  6. Zvěřinu zbavte kosti, naporcujte a podávejte s omáčkou.

Rada: Chuť omáčky lze zjemnit suchým červeným vínem.

Foto: © Miele