Srolujte prosím níže

Haute cuisine v Sydney

„Down Under“ v ráji gurmánů

Sydney je obrovské, a co se týče kulinářského potěšení, obyvatelé i návštěvníci zažívají mnohem větší muka výběru než kdekoli jinde na světě.

„The City Down Under“ je městem, z něhož doslova sálá rozmanitost. Stejně multikulturní jako obyvatelstvo je i zdejší kuchyně. V obchodní čtvrti plné výškových domů se setkávají young professionals v elegantních Eaterys. V Paddingtonu, klenotu viktoriánské architektury, se etablovala bohémská a gay scéna. Chippendale, krátce zvaný Chippo, kde se v Central Park Mall zvěčnili architekt Jean Nouvel a odborník na rostlinné stěny Patrick Blanc, je pokládán za nejmodernější sousedství.

Automata

Z Chippo pochází také Clayton Wells. Otevření „Old Clare Hotel“ v bývalém pivovaru do určité míry kolidovalo s jeho myšlenkou na vlastní restauraci. O jeho podniku „Automata“ v této historické budově mluví obyvatelé Sydney stále dokola. Claytonovo kuchařské umění klade důraz na nejlepší australské produkty a promyšlené kreace povinného pětichodového menu jsou spojením zdrojů ze všech koutů světa. Kombinuje například ocásky listorožce a dušený lilek s omáčkou z XO a červeného vinného octa a pár kuliček kaviáru harenga.

Kensington Street Social

Jeho sousedem je hvězdný britský kuchař Jason Atherton („Pollen Street Social“ a „City Social“ v Londýně) v „Kensington Street Social“. V této budově zapsané na seznamu průmyslového dědictví sedí hosté pod deset metrů vysokým stropem a mají výhled na kuchaře u sporáku. Ti kouzlí takové delikatesy, jako jsou například queenslandský žabí krab s mraženým okurkovým gazpachem a rebarborou nebo opečené kotlety z berkshirského vepře s čínským zelím a řepou.

Ester

Jako směs atmosféry vinného sklípku a studentské hospody, tedy zcela uvolněně, ale s hbitou obsluhou, se prezentuje „Ester“. Je to podnik velice oblíbený nejen mezi chippos, takže i přes včasnou rezervaci stolu je třeba trpělivosti. Stejně jako v Automata uvádí jídelní lístek podle Mat Lindsay pouze několik ingrediencí jako „octopus/potato/nduja“ (to poslední je pikantní syrový salám), nebo např. kombinaci květáku, mandlí a máty. Ale to, co se pak smíchá v ústech, chutná znamenitě. Již úvod je ohromující – „blood-sausage sanga“, mini sendvič ze sladkého bílého chleba s krvavým jelitem, pečený na dřevěném uhlí.

Bennelong

Co se týče výhledu na přístav, patří restaurace „Bennelong“ k nejúžasnějším místům. Operu ovšem vidět není, protože restaurace šéfkuchaře Petera Gilmora se nachází v ní. Jeho inovativní kuchyně připomíná cestu po Austrálii, při které se u speciálně vybraných farmářů, rybářů a producentů shromažďují kvalitní přísady a pečlivě se připravují.

Mr. Wong

Hezký kontrast nabízí „Mr. Wong“: zadní dvůr, fronta lidí přede dveřmi, rustikální elegance v prostoru podobném dílně. Zde se propaguje kantonská kuchyně s dotykem modernosti. Skvělé jsou k obědu knedlíčky dim sum. Ať jsou plněné wagyu nebo lanýži, nebo zcela tradiční jako xiao long bao (mleté vepřové ve vlastní šťávě), milovník knedlíčků z rýžového těsta jich nemůže mít nikdy dost.

Yellow

Než sem přišli „Chef of the Year 2015“ Brent Savage a someliér Nick Hildebrandt, obýval jejich žlutý dům kolektiv umělců, který se staral o rozruch. Nyní je „Yellow“ nejlepší vegetariánskou restaurací ve městě. Filigránské kompozice na talíři jsou hostinou pro oči i jazyk v jednom. Například z kedlubnu, hub enoki a zeleninové šťávy nebo z výhonků brokolice, amarantu a hrášku.

The Paddington

Nejoriginálnější gastronomickou koncepci nabízí „The Paddington“. Na jedné straně bar, naproti přehlídková kuchyně, napříč tři metry široké grily. Vše se zde točí kolem grilování – čerstvých ryb, nejjemnějších ryb a zeleniny. K tomu craft beer a povídání se sousedem u stolu – moderní Sydney jako vystřižené.                

Restaurace

Automata
5 Kensington Street
Sydney
Tel.: +61 2 82 77 85 55
www.automata.com.au

Ester    
46–52 Meagher Street
Sydney
Tel.: +61 2 80 68 82 79
www.ester-restaurant.com.au

Kensington Street Social
3 Kensington Street
Sydney
Tel.: +61 2 82 77 85 33
kensingtonstreetsocial.com

Bennelong
Sydney Opera House
Sydney
Tel.: +61 2 92 40 80 00
www.bennelong.com.au

Mr. Wong
3 Bridge Lane
Sydney
Tel.: +61 2 92 40 30 00
merivale.com.au/mrwong

The Paddington
384 Oxford Street
Sydney
Tel.: +61 2 92 40 30 00
merivale.com.au/thepaddington
 

Autor: Kiki Baron
Obrázky: © PR