Srolujte prosím níže

Espresso a domácí nudle s tymiánem

Recept na domácí nudle s portským vínem a šalotkami

Nejlépe chutnají těstoviny, které si připravíte sami doma — proč tedy neexperimentovat se surovinami? Vyzkoušejte náš recept na báječné nudle s espressem a s portským vínem a šalotkami. 

Dostanete-li chuť na nějakou specialitu z těstovin, proč si ji nepřichystat sami? Na tomto receptu vám předvedeme, že to skutečně není nic těžkého, a že espresso s tymiánem se k sobě perfektně hodí. Espreso také skvěle doplňuje omáčku z portského vína, jelikož dodává blanšírovaným šalotkám jedinečnou chuť. Pověstnou třešničku na dortu představuje ozdoba z čerstvého parmezánu a rukola — je to pastva pro oči i potěšení pro chuťové pohárky! 

Počet porcí: 4

Suroviny na domácí nudle:

  • 150 g semoliny z tvrdé pšenice
  • ​150 g bílé mouky a trochu mouky navíc na poprášení pracovní plochy (hladká bílá mouka)
  • 1 čajová lžička soli
  • čerstvě namletý černý pepř
  • 3 polévkové lžíce čerstvého tymiánu
  • 110-115 g studeného dvojitého espressa
  • 1 vaječný žloutek
  • 1 polévkové lžíce řepkového oleje

Suroviny na šalotky s portským vínem:

  • 100–120 g másla
  • ​400 ml portského vína (rubínového)
  • 3 polévkové lžíce espressa a 3 polévkové lžíce sójové omáčky (přírodně fermentované)
  • 4 bobkové listy
  • 350 g malých šalotek
  • 2 polévkové lžíce likéru cassis

Další suroviny:

  • 100 g salátu rukola
  • ​1–1 ½ červené papriky
  • asi 8 polévkových lžic parmezánu (čerstvě nastrouhaného) a trochu parmezánu na ozdobu při podávání
  • sůl

Postup přípravy:

  1. Pomocí čepele pro řezání smíchejte v kuchyňském robotu suroviny na domácí nudle a poté 5 minut ručně zpracovávejte, abyste vytvořili pružné těsto. Zabalte těsto do fólie a nechte nejméně hodinu odpočívat.

  2. Položte na pečicí plech utěrku na nádobí. Rozdělte těsto na nudle na čtyři části, tence vyválejte na moukou poprášené pracovní ploše a nakrájejte na nudle v šířce tužky (jednodušší je použít strojek na těstoviny). Předtím než budete potřebovat nudle uvařit, rozprostřete je volně na utěrku na nádobí.

  3. 40–50 g másla nakrájejte na malé kousky a dejte do chladu.

  4. Přiveďte portské, espresso a sójovou omáčku s bobkovými listy k varu a bez pokličky povařte na mírném ohni, aby došlo ke zmenšení objemu. Mezitím blanšírujte šalotky několik vteřin ve vroucí vodě, nechte okapat, oloupejte a podélně nakrájejte na čtvrtky.

  5. Na hluboké pánvi osmahněte na mírném plameni čtvrtky šalotek na 50–60 g másla, dokud nezískají lehce zlatohnědý nádech. Přidejte směs portského o zmenšeném objemu a likér cassis, přikryjte pokličkou a 5–7 minut poduste.

  6. Ohřejte 4 hluboké talíře.

  7. Opláchněte rukolu, proberte listy a vyždímejte je do sucha. Opláchněte papriku, odstraňte jádřinec a nakrájejte na drobné kostičky. Na hluboké pánvi přiveďte 3 l vody se 2 polévkovými lžícemi soli k varu. Přidejte nudle s espressem a 1–3 minuty povařte, sceďte a zvolna smíchejte s parmezánem na pánvi.

  8. Papriku nakrájenou na kostičky přidejte k šalotkám, sundejte pánev z plotny a krouživým pohybem vmíchejte do studených kostek másla. Přidejte sůl pro dochucení, bude-li to potřeba.

  9. Nejprve položte na hluboký talíř listy rukoly, poté přidejte nudle s espressem a šalotky s jejich omáčkou, posypejte trochou parmezánu a hned podávejte.

Rady: 

  • Nudle lze vyválet, nakrájet a usušit několik dní předem.
  • Espresso na nudle lze odměřit mnohem přesněji pomocí váhy.
  • Čím bude vyválené těsto čerstvější a tenčí, tím rychleji se uvaří.
  • Pokud máte naspěch, stačí jenom zamíchat hodně změklého másla, parmazánu a pepře do espressa s nudlemi a tymiánem a podávat na salátu z rukoly namísto přidání šalotek s portským vínem.

Produkce: Regine Smith Thyme
Aranžování jídla: Marlies Klosterfelde-Wentzel
Stylistická úprava: Katrin Heinatz
Foto: © Wolfgang Kowall