Srolujte níže a dozvíte se více

Doba čtení: 1 minuta

Káva a hovězí vývar s mléčnou pěnou a bazalkou

Recept na energetický nápoj s nečekaným nábojem

Hovězí vývar jako energetický nápoj? To zní jako něco, čemu je teprve třeba přijít na chuť, podle všeho je to však zdraví prospěšné. Recept pro ty, kteří se nebojí riskovat.

Tradiční hovězí vývar se stal žhavým novým trendem! Tento vývar připravený z hovězích kostí a zeleniny byl vždycky považován za zdravý kvůli minerálům, bílkovinám a aminokyselinám, které se do vývaru dostávají během vaření. Naši prarodiče dobře věděli, jak prospívá našemu zdraví. Teď se však z tohoto vývaru stal povzbuzující energetický nápoj díky přidání zrnek kávy Arabica a kapky suchého sherry, špetky orientálního koření a toppingu v podobě mléčné pěny s bazalkou.

8–10 porcí (asi 1,25 l vývaru)

Suroviny:

  • 2 středně velké cibule
  • 1,5 kg hovězích kostí (nasekaných na malé kousky)
  • 500 g zeleniny do polévky a 1 hrstka mladých žampionů (oboje jemně nasekané)
  • 50 g kávových zrn (Arabica)
  • 60 g kořene zázvoru
  • 2 bobkové listy
  • 3 stonky tymiánu
  • 6 rozevřených lusků kardamomu
  • 1 čajová lžička kari v prášku
  • 1 čajová lžička celého pepře a nového koření
  • 2 papriky (nasekané)
  • Sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • 4–6 polévkových lžic suchého sherry (fino)
  • listy bazalky na ozdobu

K vyčištění vývaru:

  • 3 vaječné bílky (vyšlehané do jemné špičky)
  • 250 g polévkové zeleniny (jemně nasekané),
  • 1 stroužek česneku (utřeného)
  • ½ čajové lžičky pepře
  • ½ čajové lžičky nového koření
  • ½ čajové lžičky hřebíčku a jalovcových bobulí (utřených)
  • 1 polévková lžíce nastrouhané kůry z bio citrónu
  • 400 g mletého hovězího

Mléčná pěna s bazalkou:

  • 1 hrstka listů bazalky
  • 200 ml trvanlivého mléka (3,5 % tuku)
  • sůl
  • pálivá paprika

Postup přípravy:

  1. Oloupané cibule rozdělte na poloviny a seříznutou stranou vzhůru je spolu s kostmi vložte na univerzální plech na pečení; v troubě je umístěte na třetí příčku zdola a zapněte gril. Nastavení: Velký gril / 240 °C.
  2. Po 10 minutách promíchejte kosti pomocí kuchyňské špachtle se zeleninou nakrájenou na kostičky. Grilujte po dobu 40 minut, často obracejte, dokud kousky zeleniny mírně nezhnědnou.
  3. Rozdrťte kávová zrna v hmoždíři, zázvor i se slupkou nadrobno nasekejte. Oběma posypte kosti a zeleninu grilujte posledních pár minut.
  4. Do velkého kastrolu vložte bobkové listy, tymián, kardamom, kari v prášku, celý pepř a nové koření. Přidejte obsah univerzálního plechu na pečení a dolijte 1,8 l studené vody. Přiveďte rychle k varu, poté přikryjte poklicí a nechte slabě vřít na velice malém plameni (stupeň 1–2) nejméně 6 hodin (lepší je přes noc).
  5. Nechte vývar trochu vychladnout a poté přelijte přes jemné síto a dobře vymačkejte tekutinu ze zbývající části. Nechte vychladnout a poté seberte z povrchu tuk.
  6. K fázi pročištění vložte všechny suroviny do hrnce na vývar a důkladně promíchejte, nejlépe ručně. Přidejte vývar, z jehož povrchu jste sebrali tuk, na plotně přiveďte pomalu k varu a mírně povařte 5 minut. Pečlivě promíchejte kuchyňskou špachtlí, abyste měli jistotu, že se nic nepřilepí ke dnu hrnce. Sundejte hrnec z plotny a nechte směs 1 hodinu odpočívat. Vystelte síto utěrkou na nádobí a přelijte obsah hrnce přes síto. Nechte tekutinu vychladnout a znovu seberte tuk, bude-li to potřeba.
  7. Studený vývar dobře osolte, přidejte papriku, pepř a sherry.
  8. Vývar nalijte do sklenic těsně před podáváním. K přípravě mléčné pěny omyjte listy bazalky a se špetkou soli a pálivé papriky je přidejte do vysokého mixéru. Ohřejte mléko, přelijte jím listy a pomocí tyčového mixéru rozmixujte na kaši. Lžící na zmrzlinu shrábněte pěnu a nechte ji sklouznout po povrchu vývaru. Ozdobte snítkou libečku (podle přání a možnosti). Ihned podávejte.

Rady:

  • Vývar lze rovněž podávat teplý nebo horký, v takovém případě však uberte koření.
  • Zbylý vývar zamrazte v malých porcích, např. pomocí formy na kostky ledu nebo v malých sklenicích se šroubovacím uzávěrem, abyste jej mohli později použít na vaření nebo přípravu omáček.
  • Bazalku lze podle přání nahradit listy libečku.
  • Nejlepší způsob jak zpěnit mléko je pomocí klasického napěňovače mléka, který se používá na přípravu cappuccina.

Produkce: Regine Smith Thyme
Aranžování jídla: Marlies Klosterfelde-Wentzel
Stylistická úprava: Katrin Heinatz
Foto: © Wolfgang Kowall